Stativhuvud
Ett stativhuvud är som namnet antyder huvudet på stativet, alltså den översta delen där kameran sitter. På billiga kamerastativ sitter stativhuvudet oftast fast monterat, och det har inte sällan en spak eller handtag för att underlätta panorering. Köper man ett dyrare stativ kan man oftast välja stativhuvud själv, och man monterar det på sitt stativ med en vanlig stativgänga. Två gängor förekommer, 1/2" och 3/8". Oftast har stativet en skruv som går att vända på med en slags gänga i varje ände, vanligast i botten på stativhuvudena är dock den grövre av de två, alltså 3/8" (ca 9,5 mm). På själva stativet finns ingen möjlighet att varken vrida kameran i sidled eller justera vinkeln i höjd, och det är bland annat dessa två funktioner man återfinner i stativhuvudet.
Det finns några olika huvudtyper av stativhuvuden, och vi ska här gå igenom ett par av dessa.
En vanlig typ är kulled, eller ball head. Det är uppbyggt kring en kula, och ger stor rörelsefrihet i alla led. Man kan ofta justera hur trögt man vill att kulan ska löpa i sitt säte. I botten finns i vissa fall en speciell panoreringsled, som medger att man vrider hela stativhuvudet. Gradering i grader är vanligt. Snabbfästen (snabbplattor) finns på i princip alla kulleder, dock i lite olika varianter. En typ av kulled syns på bild 1-4 nedan.
En annan vanlig typ är videohuvud. Videohuvudet skiljer sig mot kulleden på så vis att rörelsen oftast är begränsad till ett antal axlar. Videohuvudet har även en spak för att underlätta panorering. Vissa typer, såsom den som visas på bilderna nedan, har även dämpning i alla axlar för att underlätta mjuka och följsamma kamerarörelser. Det speciella med att filma kontra att ta stillbilder är ju att allt registreras. Om panoreringen blir ryckig och oföljsam syns det på filmen, om rörelsen går för fort blir det inte bra på film, etc.
För långa teleobjektiv finns speciella stativhuvuden som har en led som sitter högt upp, vilket gör att kamera och objektiv kan hänga fritt. Exempel på detta är Wimberley head och Gimbal Head från Jobu Design, eller denna variant, gimbalhuvud från Beike. Många naturfotografer använder dessa då det är en snabb och smidig lösning för att handha stora och tunga objektiv.
Tänk igenom ditt val av stativhuvud noga. Speciellt med tanke på snabbfästet. Det bör finnas extra snabbplattor att köpa till, gärna till rimligt pris. Du kommer nämligen ganska snart att inse att du vill ha en snabbplatta på kamerahuset och på varje optik med stativfäste som du använder regelbundet.